La lectura fàcil per a tots

Ahir a les III Jornadas ERI_Lectura Lectura, Educación y Tecnología a la Universitat de València es va desenvolupar una ponència titulada Experiencias en la creación de textos de lectura fácil para personas con discapacidad intelectual per Marcos Gómez, director de Projectes d’APSA-Alacant i UA. En la seua intervenció, Marcos Gómez explicava que la lectura fàcil consistia a simplificar el text i entre altres coses, a tenir en compte aspectes com: continguts rellevants, llenguatge, il•lustracions, maquetació, etc.

En aquest sentit, ens va parlar de la importància d’elements com:

  • la grandària dels textos i de “deixar respirar el text” en la pàgina
  • usar paper mat per evitar les lluentors
  • la grandària de la lletra i de l’interlineat
  • el color del text ha de ser negre o gris obscur
  • l’estructura dels apartats repetitiva i previsible
  • l’estructuració del text clara i coherent
  • les fotos il•lustratives
  • la informació ha d’anar recolzada per pictogrames
  • cal evitar els fons en els textos i les negretes i les cursives en les lletres, etc.

En definitiva, ens va presentar una sèrie d’aspectes que cal tenir en compte a l’hora d’editar un text en lectura fàcil per a persones amb discapacitat intel•lectual però la conclusió a què vam arribar molts de nosaltres va ser: Per què aquests aspectes no es tenen en compte també en l’edició de qualsevol altre material, per exemple en l’edició dels llibres de text dels nostres estudiants?

descarga

-

Comments are closed.